[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=’16’ av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-ksf2guut’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Vad bör skogsbruket göra?
Skogsbruket ska liksom annan mänsklig aktivitet bedrivas inom ekosystemets gränser. Men skogen har en särskilt roll i klimatsammanhang, eftersom tillväxt i skogen är det enda sättet för att effektivt lagra kol från atmosfären utan sidoeffekter. Eftersom hälften av all växtlighet på jorden har försvunnit på grund av människan finns där ett gyllene tillfälle att ta ut koldioxid från luften genom att återbeskoga områden och restaurera degraderade skogsområden.
För att uppnå maximal klimat- och ekosystemnytta i de svenska skogarna föreslår vi följande:
- Sluta avverka gammelskogar och andra skogar som inte tidigare kalavverkats, eftersom de har ett stort kollager som tar lång tid att bygga upp igen (och eftersom de är viktiga för den biologiska mångfalden).
- Upphör etableringen av artfattiga och likåldriga monokulturer.
- Tillämpa naturlig föryngring och ställ om till blandskogar (på de marker där blandskog naturligt växer) som lagrar mer kol, har högre albedo och levererar fler ekosystemtjänster i allmänhet. Skogsbruksmetoder som mer efterliknar naturliga skogsekosystem ger också skogar som bättre står emot negativa effekter från klimatförändringar (som t ex stormar och sjukdomar).
- Använd avverkningsmetoder som minimerar utsläppen av växthusgaser från marken. Plockhuggning släpper ut mindre än kalhyggen.
- Upphör med användandet av markberedning, dikning, gödsling, främmande trädslag och bekämpningsmedel.
- Förläng omloppscykeln så att de svenska skogarna som helhet lagrar mer kol.
- Återskapa våtmarker på dikad skogsmark, eftersom skog på dikad torvmark släpper ut mycket växthusgaser.
- Minska produktionen av kortlivade skogsprodukter som kräver mycket energi att tillverka och snabbt släpper ut sitt kol i luften. Prioritera istället långlivade produkter som lagrar kol länge.
- Satsa på mer forskning för fortsatt utveckling av skogsbruksmetoder som är så bra som möjligt för klimat och biologisk mångfald.
[/av_textblock]